egg on white ceramic plate

Jakie produkty mają białko?

Białko to podstawowy materiał budulcowy w naszym organizmie. Z białek powstają nasze komórki, a więc i całe nasze organy. W związku z tym białko jest niezwykle potrzebne w chwili, gdy rośniemy – dla dzieci – oraz uprawiając sport. Mięśnie pod wpływem wysiłku fizycznego “budują się”, robią się silniejsze i intensywnie się regenerują. Do tego potrzebne jest białko.

Jakie białko?

Białko, przez wzgląd na to, z jakich produktów je pozyskujemy możemy podzielić na białka roślinne i zwierzęce. Oprócz oczywiście źródła z jakiego pochodzą różnią się także budową.
Białka zwierzęce są bardzo podobne do białek, jakie budują nasz organizm. Dzięki temu łatwiej nimi zapewnić dzienną dawkę na same białka jak i aminokwasy jakich potrzebujemy.
Natomiast białka roślinne są inne. Z tego powodu, by zapewnić organizmowi wszystkiego co potrzebuje dieta oparta na białkach roślinnych musi być bardziej zróżnicowania – korzystać z większej ilości różnych produktów.

Jakie produkty mają białko?

Najczęstszym źródłem białek są mięsa. Pierś z kurczaka, szynka lub polędwica wieprzowa są najlepszymi źródłami białek, jeśli chodzi o różne rodzaje mięs. Zawierają ponad 21 gramów białka na 100 gram produktów.
Inne mięsa głównie oscylują na średniej 20-19 gram na 100 gram.

Bardzo dobrym źródłem białka są ryby i owoce morza . Świeże krewetki koktajlowe zawierają nawet 27 gram białka na 100 gram. Tuńczyk 23 gram. Ryby przetworzone jak wędzona makrela, czy łosoś zawierają średnio 21 gram.

Jajka jemy bardzo często, i równie często zapominamy o ich niezwykłych właściwościach. Średnio dwa kurze jajka to porcja 14 gram białka w 100 gramach produktu. Tak więc dwa jajka na śniadanie zapewnią nam stosunkowo dużą ilość białka jak na początek dnia.

Kolejnym świetnym pomysłem jest nabiał. Mozzarella zawiera prawie 24,3 grama białka, a to wcale nie jest najwięcej. na 100 gram najwięcej białka w nabiale ma tłusty cheddar, bo aż 27 gramy. Na drugim miejscu jest tłusta gouda – 25 gramów i dopiero na trzecim mozzarella.

Jak widać jest dużo produktów które zawierają duże ilości białka. Różnicując swoją dietę możemy więc bardzo łatwo dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią ilość białka.