fruit lot on ceramic plate

Owoce – przyjaciele Twojego organizmu

Niektóre osoby ciężko przekonać do jedzenia owoców, ponieważ nie są dla nich takie dobre tak jak słodycze. Jednakże jak sami wiemy, nie mają na nas pozytywnego wpływu, zwłaszcza jeśli jemy je w nadmiarze. Każdy owoc jednak ma właściwości budulcowe i to dzięki nim dostarczasz bogate witaminy A,B,C itd. Na zewnątrz tego nie widać, że są skuteczne, ale odczujesz to na pewno dzięki swojemu organizmowi.

Ogólnie rzecz biorąc, owoce są, były i będą najlepszą opcją do zdrowego trybu życia, nawet jeśli mają więcej dodatkowych substancji niż dawniej. Każdy z nich ma za zadanie odbudować inną część naszego ciała, dostarczając różnorodne witaminy i minerały. Załóżmy, że należysz do takich osób, które nie jedzą ich często i nie umieją się do nich przekonać. Albowiem, warto pomyśleć o nich w ten sposób, że dzięki nim będziesz mniej chorować, mieć zdrowsze włosy i paznokcie, lepszą cerę, w porównaniu do słodyczy. One jednak sprawiają, że nasza cera dostaje trądziku i wągrów, w przypadku kiedy jemy ich za dużo, możemy zauważyć niechciane efekty na swojej twarzy. Niech to będzie po prostu Twoją motywacją dla samego wyglądu.

Weźmy za przykład gruszkę, która posiada właściwości nie do podrobienia, m.in. ze względu na jod, który wpływa pozytywnie na działanie tarczycy. Dodatkowo w swoim składzie zawiera bor, który wpływa na pracę mózgu, a zatem idealnie się sprawdzi podczas nauki. Ma również działania zapobiegawcze przed udarem mózgu, oraz problemami związanymi z nadmiarem ciśnienia. Gruszka już od dawnych czasów była przeznaczona i jest do przeziębień, chorób, w postaci naparów. Można je przyrządzić w różny sposób, w zależności co nam dolega:

  • na trawienie – warto przyrządzić gruszki pieczone, na przykład z dodatkiem ryżu, jest to dodatkowo pyszny i delikatny deser.
  • smażone – dobry sposób na wzmocnienie organizmu.

Najbogatsza w witaminy jest ich skórka, dlatego często się ich nie obiera, dlatego wystarczy je umyć w ciepłej wodzie. Chociaż większość osób wybierając się do sklepu, preferuje miększe gruszki, to najlepiej wybrać te twarde. Jest tak, ponieważ w miarę dojrzewania rośnie w nich zawartość cukrów, a maleje ilość kwasów owocowych. Jeżeli nie masz ochoty jeść gruszek surowych, możesz poznać parę przepisów na desery, bądź przetwory. Są one idealne do potraw mięsnych, dodając im smakowity i delikatny aromat (kaczka, filety z kurczaka).

Aby wzbogacić swój układ odpornościowy, warto sobie przyrządzić sałatkę owocową z gruszką i z innymi owocami (kiwi, jabłko, banan, winogrona), takie mixy owocowe smakują lepiej i pomogą Ci się przekonać do owoców. Mało tego, możesz je również wykorzystać do budyniów, ciast, niemalże do wszystkiego, sama wyczujesz jaki owoc będzie pasował do deseru, jaki przygotowałaś. Powodzenia i pamiętaj – wystarczy mała motywacja do tego, byś stopniowo zaczęła się do nich przekonywać!