green beans on white ceramic plate

Czym przyprawić rybę?

Ryby są cennym źródłem witamin, dlatego przynajmniej raz w tygodniu powinniśmy się skusić na rybkę. Ryba jednak szybko się psuje, dlatego dobrze jest kupić rybę wypatroszoną. Należy ją przechowywać w lodzie. Dobra ryba powinna być też odpowiednio przyprawiona. Czym doprawić rybę?

Ryba sama w sobie jest pyszna i delikatna w smaku, z tego powodu nie powinno się jej zbyt obficie przyprawiać, by zachowała jak najwięcej naturalnego posmaku. Sporo osób decyduje się jednak na dodawanie dodatkowych składników. Niezastąpione przyprawy to sól, pieprz oraz sok z cytryny, które są delikatne, nie zepsują smaku żadnej ryby. Nie należy przesadzać z ilością soli, ponieważ większość ryb ma delikatny smak. Rybę powinno się solić chwilę przed usmażeniem lub pieczeniem ryby, w przeciwnym razie mięso stanie się suche. Najlepiej smażyć na oliwie z oliwek lub zrobionej w wytłoczyn oliwnych.

Delikatny pieprz biały doda rybie dobrego smaku, podobnie jak odrobina soku z cytryny. Co jeszcze można dodać do potrawy z rybą w roli głównej? Dobrze sprawdzą się liście i nasiona kolendry, pasują do wszystkich rodzajów ryb. Aby wydobyć pełnię smaku, dobrze jest rozgnieść nasiona w moździerzu.
Równie uniwersalnym ziołem jest estragon, powszechnie stosowany w kuchni francuskiej oraz koperek, idealny do różnych rodzajów ryb.

Z kolei majeranek nada się do ryb tłustych takich jak śledź czy łosoś, raków i małży. Jeśli chcemy przyprawić węgorza lub inną tłustą rybę, aromatyczne gałązki rozmarynu dodadzą rybie musztardowego posmaku.

Najlepiej jest użyć świeżych ziół, choć suszone również będą dobre. Można je dodawać do marynaty, sosu, nacierać nimi mięso ryby czy użyć jako dodatek do panierki. Siekanie i krojenie ziół to pracochłonne zajęcie, warto korzystać z uniwersalnych ręcznych rozdrabniaczy lub kupować już zmielone zioła.

Jeśli jednak nie mamy ochoty na kombinowanie, możemy skorzystać z gotowych mieszanek przyprawowych, przed użyciem należy jednak sprawdzić jej skład.
W zależności od rodzaju ryby, można ją spożywać z winem, sałatkami, ziemniakami.